Ryokan Japan – traditionele accommodatie in het land van de rijzende zon

Japan heeft een kwaliteit hoog te houden als het gaat om hotels en pensions. Wie Japan aandoet, zal merken dat de accommodaties een hoge kwaliteitsstandaard hebben. Vooral gerieflijkheid en hygiëne vallen op. Zelfs een Japans guesthouse met een gedeelde badkamer toont heel schoon. In de grote steden tref je veel middenklasse hotels aan, in rustieke oorden eerder een ryokan Japan. Wees voorbereid op kleine badkamers en vooral op kleine bedden. Ben je langer dan 1.80 m, dan is bukken onder de douche of ietwat gekromd in bed liggen heel normaal. Ook heel typisch in de grote steden zijn de capsule hotels.

Authentieke slaapadressen in Ryokan Japan

Ben je op reis onderweg door Japan, overweeg dan echt eens om een tijdje in historische en authentieke sferen te overnachten. Dat kan in een tempel, een ryokan of een minshuku. Bij de laatste twee rust je in een traditioneel futonbed (dat vrij hard ligt) en neem je een bad in een onsen. Traditioneel badderen Japanners zich voor het avondeten. Voor ze echter de onsen binnengaan, wassen ze zich eerst brandschoon. Het baden zelf lijkt dan ook eerder een ontspannen genoegen dan een grote schoonmaak.

Ryokan Japan, familiaire accommodatie

Een familiehotel of pension staat in Japan snel te boek als een ryokan. Ryokans hebben al een lange geschiedenis, ze dateren namelijk uit de 17e en 18e eeuw toen het Edo-tijdperk hoogtij vierde. Reizigers konden er terecht voor een kamer met tatami matten en deelden met andere gasten een badruimte. Ze konden ook bijkomen en rusten in andere openbare ruimtes. Gasten kwam hier op krachten na het reizen. Ze deden dat door in badjassen (yukatas) te relaxen. Een yukata lijkt wel wat op een kimono.

Eeuwenoude tradities voor gastvrij onthaal

Schoenen waren niet welkom in de ryokan Japan en dienden buiten het gebouw uitgetrokken te worden. Ze kregen een plekje in speciaal daarvoor getimmerde kastjes. De gasten maakten hun entree op pantoffels maar zelfs die moesten uit voor de gastenkamers werden betreden. De kamers zelf hadden een vrij klinische sfeer met een opvallend laag tafeltje en vrij dunne matrassen. Tegenwoordig is de ryokan Japan natuurlijk aangepast aan de luxe die moderne hotelgasten verwachten. Zo ontbreekt een televisietoestel niet en ook draait er geregeld een airconditioning. Maar verder is er toch een opmerkelijk gebrek aan modern comfort.

Naast ryokan Japan ook de minshuku van Japan

Een ryokan serveert tegenwoordig twee soorten ontbijt. De waaghalzen kunnen een traditioneel Japans ontbijt tot zich nemen, een geheel van vissoep en rijst. Vaak wordt echter gewoon een westers ontbijt genomen, wat toast en koffie of thee. De ryokan heeft ook een ‘kleiner broertje’ dat je kunt vergelijken met een gewone bed and breakfast. Dit is de minshuku, een accommodatie die nog eenvoudiger is dan een ryokan Japan. Zo wordt het toilet er gedeeld en neem je je eigen beddengoed mee naar de minshuku. In de grote Japanse steden tref je weinig ryokans en minshukus aan. Dat komt door het ruimtegebrek en een gemiddelde ryokan dient omgeven te zijn door een Japanse tuin. De rust en de natuur die bij ryokans heel gewoon is, vind je natuurlijk ook niet terug in miljoenensteden. Wie goed zoekt, vindt echter zelfs nog ryokans in Tokio. Zoals de Ryokan Asakusa Shigetsu in de wijk Asakusa, fraai ingericht met Japans design.

Benieuwd wat er nog meer is? Dan kan Japan bezienswaardigheden handig zijn om te bekijken.